Bisneskoutsi on nyt Humando, uusi nimi, mutta tutut palvelut. Käy www.humando.net -sivuilla ja jätä palautetta. Kiitos! Nämä sivut sulkeutuvat huhtikuun aikana.

Työ tekijäänsä kiittää?

Kuten vanhempamme, mekin toivomme lapsillemme parempaa elämää. Ei välttämättä rahallisesti yltäkylläistä, mutta mielekästä. Olemme töissä keskimäärin kahdeksan tuntia päivässä joten sen merkitystä hyvässä elämässä ei sovi unohtaa. 


Minun työelämäni on ollut kovasti erilaista kuin vanhempieni, ja sama koskee lapsiani: minun on vaikea edes kuvitella, mitä he työkseen tekevät. On melko varmaa, että heillä tulee olemaan lukuisia työnantajia tai he työllistävät itse itsensä. He joutuvat tekemään kovasti ja pitkään töitä – yhteiskunnalla ei ole varaa kustantaa heille paljoakaan. 


On kuitenkin jotain, mikä varmasti yhdistää sukupolvia ja niiden suhdetta työhön – nimittäin se, saako ihminen työstään tyydytystä. Puuseppänä työskennellyt isoisäni sai varmasti puhtia siitä, että sai veistettyä tarpeellisen ja kauniin esineen; sähkömiesisäni ilahtui, kun joku kehui hänen työtään ja minä kehrään, kun olen onnistunut ilahduttamaan jonkun päivää omassa työssäni. 


Isoisäni ja isäni aikana ei puhuttu hyvästä johtamisesta tai työhyvinvoinnista, ne on nostettu tapetille vasta viime vuosikymmeninä. Kuitenkin se, että he kokivat työnsä merkitykselliseksi, on ollut heille tärkeää tienestin lisäksi. On hienoa olla ylpeä ammattitaidostaan ja tuloksistaan – mutta hohdokkuus himmenee, jos kukaan ei huomaa erinomaista työtä.

 

Mistä asioista työntekijä kiittää?


Vanha viisaus ’raha ei tee onnelliseksi’ pitää varmaan paikkansa, tai oikeastaan haluaisin täsmentää, ettei raha yksinään tee ketään onnelliseksi, ainakaan pysyvästi. Jokainen meistä kaipaa arvostusta esimieheltämme, taitoihimme nähden vastuullisia tehtäviä sekä kannustavaa palautetta, mielellään julkisesti. Hyväkään palkka ei sitouta ihmistä työhön, jos edellä mainitut asiat eivät ole kunnossa.


Kun palaan takaisin lapsiini, uskon, että heidän pitkällä ja vaativalla työurallaan sitoutuminen tulee olemaan entistä tärkeämmässä roolissa. Koska työpaikka ei voi enää luvata ikuista toimeentuloa ja turvaa, ei työntekijäkään lupaa ikuista uskollisuutta, mikäli häntä ei kohdella hyvin.  Näin ollen työpaikan ilmapiiri, kehittymismahdollisuudet ja joustavuus ovat valttikortteja kun osaajista taistellaan.

 

Työpaikan ilmapiiri on merkittävä sitoutumistekijä – tutkimusten mukaan kaiken ikäiset työntekijät mainitsevat sen ennen palkkaa. Ja kääntäen; vaikka palkka olisi miten hyvä, niin huono ilmapiiri ajaa vaihtamaan duunia. Siinä on selkeä ohjesääntö nykyisille ja tuleville työnantajille.


Jätä kommentti

Kommentit käyvät moderaattorin tarkistuksen läpi, hetkinen...